Kuntoluokitus

Muut luokitukset

  • BU: Brilliant uncirculated. BU-kolikko on kolikko, joka ei ole koskaan ollut kierrossa ja joka säilyttää kaiken alkuperäisen kiillonsa. 
  • PROOF:  Proof-laatuiset eli peilikiiltoiset juhlarahat lyödään kiillotetulla leimasimella. Rahoissa on peilikirkas tausta ja mattapintainen kuva-aihe.
Kolikot


UNC Raha on virheetön ja täysin leimakiiltoinen
8 Rahassa ei ole kulumisen jälkiä ja sen pinta on ehjä ja leimakiiltoinen, mutta toisinaan lievästi tummunut.
6 Rahan korkeimmissa kohdissa on hyvin pieniä käsittelyn jälkiä, muuten yksityiskohdat ovat teräviä. Leimakiiltoa ei enää ole.
4 Raha on tasaisesti kulunut korkeimmista kohdista, mutta lähes kaikki yksityiskohdat ovat selviä. Yleisvaikutelma on vielä miellyttävä.
2 Raha on kulunut, sen yksityiskohdat ovat epäselviä.


Setelit


UNC Uncirculated : Seteli, ilman värimuutoksia, käsittelyvauroita, kuten taittojälkiä tai ryppyjä, ei viiltoja, tahroja tai pyöristettyjä kulmia.
AU About Uncirculated : Seteli, ilman värimuutoksia, erittäin vähäisiä käsittelyvaurioita, kevyt keskitaite mahdollinen (ei ryppyjä, eli paperin kuidun hajoamista), ei pyöristettyjä kulmia.
XF/EF Extremely Fine : Seteli, joka on vielä kirkas ja kaunis, mahdollinen ryppy tai jopa kolme kevyttä taitetta, kulmissa vähäistä kulumista.
VF Very Fine : Setelissä mahdollisesti pientä likaa tai tahroja, useat vaaka- ja / tai pystysuorat taitokset mahdollisia. Paperi on edelleen suhteellisen ehjä. Ei repeämisiä, mutta kulumista reunoissa ja kulmissa on mahdollista.
F Fine : Hieman pehmentynyt paperi, huomattavaa kulumista. Vähäistä repeytymistä reunoissa. Selkeä, mutta ei raikkaan näköinen. Nidotuissa seteleissä reikiä, mutta ei kulumisesta johtuvia reikiä.
VG Very Good : Paljon kulumista. Paperi on pehmeä. Repeämät voivat ylettyä ulkoasuun. Värjäytymiset / värimuutokset mahdollisia. Keskellä mahdollisesti reikä johtuen kulumisesta. Seteli näyttää kuitenkin vielä esittelykelpoiselta.
G Good : Erittäin paljon kulumista, kuten VG, mutta enemmän. Kynämerkintöjä saattaa esiintyä. Pieniä osia setelistä saattaa puuttua.
F Fair : Setelistä puuttuu isompia paloja.
POOR Poor : Huonoin mahdollinen laatu, erittäin kulunut, likainen, tahraantunut, teipattu palasia yhteen, yms.