Suomi 2007 10 € Mikael Agricola ja suomen kieli HOPEA BU  • Tuotenumero: 05551
  • Saatavuus: Loppu
  • 43,40€


Suomen kirjallisuuden ja suomen kielen isä. Mikael Agricolaa muistettiin juhlarahalla vuonna 2007, kun hänen kuolemasta oli kulunut 450 vuotta.

Mikael Agricolaa (1510–1557) pidetään suomen kirjakielen ja suomenkielisen kirjallisuuden isänä, joka kehitti pohjan suomen kirjakielelle ja kirjoitti ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat.

Agricola oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, Erasmus Rotterdamilaisen ja Martti Lutherin oppilas.

Lutherin oppilaasta Turun piispaksi

Saksassa oli 1500-luvulla alkanut herättää kiinnostusta katolisen kirkon uudistamista vaativa liike, reformaatio eli uskonpuhdistus. Liikkeen keskuspaikaksi muodostui Wittenberg, jossa Martti Luther vaikutti.

Suomestakin lähetettiin ylioppilaita opiskelemaan Wittenbergin yliopistoon, Agricola heidän joukossaan vuonna 1536. Agricola palasi Turkuun maisterina 1539 sai toimen Turun koulun rehtorina. Vuonna 1554 Agricola nimitettiin Turun piispaksi

Uusi Testamentti suomeksi

Uskonpuhdistuksen ajatuksiin kuului kansankielisen Raamatun saaminen. Agricolan keskeisimpänä saavutuksena pidetään Uuden testamentin kääntämistä suomen kielelle.

Agricola oli aloittanut käännöstyön jo ennen Wittenbergiin lähtöään ja jatkanut sitä Saksassa. Agricola käänsi ja kirjoitti suomen kielellä myös muita teoksia. Hänen ensimmäinen kirjansa oli Abckiria (1543), lukemisen ja kristinopin perusteet sisältänyt aapinen.

Vakiintuneen kirjakielen uranuurtaja

Agricola ei ollut ensimmäinen, joka kirjoitti suomen kieltä. Yksittäisiä suomenkielisiä uskonnollisia tekstejä oli ilmestynyt jo aiemmin.

Agricolan tuotanto oli kuitenkin sekä huomattavasti laajempaa että kielellisesti lahjakkaampaa kuin aikaisemmat yritelmät.

Suomen kielellä ei ollut vakiintunutta kirjakieltä, joten Agricola joutui tekemään ratkaisuja kielen käytöstä. Hän haki suomen kielen kirjoitusasulle mallia ruotsista, saksasta ja latinasta.

Agricolan teksteissään näkyy näistä kielistä lainattuja piirteitä muun muassa lauserakenteissa.

Agricola keksi tai lainasi suomen kieleen lukuisia uusia sanoja. Osa Agricolan sanoista ei koskaan juurtunut suomen kieleen, mutta noin 60 prosenttia hänen luomastaan sanastosta on yhä käytössä.

 

Tekniset tiedot

Nimellisarvo 10 €
Metalli Hopea (Ag 500)
Halkaisija 38,6 mm
Paino 25,5 g
Lyöntimäärä 6 000 (BU), 24 000 (proof)
Suunnittelija Reijo Paavilainen
Vuosileima 2007
Julkaisupäivä 10.4.2007

 

Avainsanat: bu, hopea, suomi, 2007, finland, suomen, suomalainen, juhlaraha, juhlarahat, juhlarahoja